Szukasz soli kłodawskiej niejodowanej? Koniecznie odwiedź tę stronę.
Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się ich używać podczas gotowania?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie podbija smak posiłków. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, magnez czy selen, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, a więc składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]