Zakupy

Środki dezynfekujące – dla gastronomii, szpitali i laboratoriów

Potrzebujesz środków dezynfekcyjnych stosowanych w szpitalach? Skieruj się na tę stronę.

Specjalistyczne środki dezynfekujące pomagają zachować czystość rozmaitych powierzchni. Jak działają i gdzie są używane? Czemu należy się w nie wyposażyć?

Środki do dezynfekcji – działanie i ich zawartość

Dostępne w sprzedaży środki dezynfekcyjne mają na celu odkażanie oraz mycie powierzchni i narzędzi. Z ich pomocą możliwe jest usunięcie chorobotwórczych czynników mogących mieć negatywny wpływ na organizm człowieka i przenosić zakażenia krzyżowe. Specjalistyczne środki są uzupełnione o składniki usuwające bakterie oraz inne drobnoustroje. W skład środków dezynfekujących najczęściej wchodzi chlor, czterorzędowe związki amonowe, aldehydy, alkohol, poliaminy, nadtlenek wodoru, kwas nadoctowy, jak również wiele innych komponentów. Do szczególnie często stosowanych środków należą oleje (np. do przyrządów chirurgicznych), płyny w sprayu, żele oraz chusteczki do dezynfekcji.

Przeznaczenie środków do dezynfekcji powierzchni

Środki antyseptyczne stosowane są wszędzie tam, gdzie wymagane jest zachowanie sterylnej czystości – w placówkach medycznych, gastronomicznych, na stołówkach, w kuchniach czy laboratoriach. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do odkażania blatów, toalet, podłóg, urządzeń sanitarnych, znajdują też zastosowanie przy czyszczeniu sztućców, blenderów, maszynek do mięsa, krajalnic oraz innych przedmiotów czy maszyn. Kluczowe jest dostosowanie właściwego preparatu dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty działają zbyt agresywnie i są w stanie zniszczyć czyszczony materiał. Należy zachować ostrożność przede wszystkim w przypadku powierzchni ceramicznych – umywalek, pisuarów czy muszli klozetowych.

Lokalizacja:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]