Ochrona zdrowia Zakupy Żywność

Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Kliknij tu, aby zamówić sok z kiszonej kapusty.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znów wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir albo różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.

Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to także skarbnica witamin. Warte uwagi jest głównie duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Wzmagają one też apetyt i stanowią ochronę podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]