Zakupy Żywność

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Dowiedz się więcej o kapuście kiszonej na artmankiszonki.pl.

Charakterystyczny smak kapusty kwaszonej jest integralną cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło koniecznych witamin czy minerałów

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo te nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które wynaleziono w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na długie przechowywanie żywności. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne witaminy i minerały, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż współcześnie. A należy zaznaczyć, iż w kwaszonej kapuście jest sporo substancji ważnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B3, B5, B12). Oprócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, potasu oraz błonnika pokarmowego. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.

W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich element. Na surowo zwykle spożywa się ją w postaci surówki z marchwią i posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też składnik, który doskonale harmonizuje z pieczarkami i czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, pierogów czy łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – bigosu, góralskiej kwaśnicy czy kapuśniaka.

Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek dzisiaj raczej rzadko kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich i dużych opakowaniach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]